Дворецът Шьонбрун

Parterre de fleurs ? Schonbrunn 

 

Дворецът Шьонбрун се намира във Виена и е една от големите забележителности в Австрия. Той отваря врати за посетители в далечната 1860 г.

Дворецът, заедно със своите градини, е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Историята му започва през 1559 г., когато император Максимилиан II купува мястото, за да му служи за ловна резиденция. Там той отглежда пауни, фазани, екзотични животни и растения. Дворцовият комплекс дължи името си на открития там извор, наречен по-късно “красив фонтан” (“Sch?ner Brunnen“).

По време на турската обсада дворецът е почти разрушен и изглежда невъзможно да бъде възстановен отново. Император Леополд I нарежда да се построи нов дворец, като строежът започва през 1696г. и завършва през 1712г. По-късно, Мария Терезия превръща замъка в място, съчетаващо елегантност и величие, чрез средствата на бароковия стил. Шьонбрун разполага с 1441 стаи.

 

SCHOENBRUNN-

През XIX век името на двореца се свързва с това на император Франц Йозеф. Той прекарва по-голямата част от живота си там и по време на управлението си го възприема като произведение на изкуството и го преустройва според историята му. Дворцовият комплекс включва римски развалини и оранжерия. След падането на монархията през 1918 г. Шьонбрун  става собственост на новооснованата Австрийска република и отваря вратите си за посетители.  Замъкът е известен и с красивите си градини, създадени от ученик на създателя на Версайската градина. В днешно време в парка Шьонбрун се провеждат летни концерти на открито, на които се изявяват известни певци и музиканти от света на класическата музика. Още една от забележителностите на парка е неговата зоологическа градина, която се счита за най-старата в света и през 2002г. чества своя 250-годишен юбилей. Неин създател е император Франц I.

Gloriette, parco di Sch?nbrunn, Vienna

 

Първоначално зоопаркът представлява голям павилион за имперски закуски с 13 разположени около него клетки с животни и е с безплатен достъп. Йозеф II организира няколко експедиции в Африка и Америка, за да попълни колекцията си и докарват първия жираф, което се превръща в грандиозно събитие за цяла Виена. По-късно там се ражда и първият слон извън естествената си среда. Двете световни войни нанасят сериозни щети на зоопарка и броят на животните намалява значително. През 1945г. те са едва 400, а днес там живеят 4600 животни от 480 вида на площ от 17 хектара. Виенският зоопарк е един от двата в Европа (освен Берлинския), които разполагат с Големи панди. През 2007г. тук се ражда първата в Европа Голяма панда.

panda

 

 

И още една забележителност, която е интересна за посетителите, е “Лабиринтът”. Той е един от привнесените чуждестранни декоративни ефекти в гористата местност на парка. В търсенето на верния път можете да прекарате забавни мигове сред природата. Също интересна за посещение е оранжерията за отглеждане на палмови дървета, наречена “Палмовата къща”. Тя се състои от централен павилион и два прилежащи павилиона. В тях се отглеждат редки растения от цял свят – палмови дървета, орхидеи, екзотични растения и  гигантската водна лилия Victoria regia.

Botanischer_Garten_BS.Seerosen

 

Близо до Палмовата къща е разположена “Къщата на пеперудите”, в чиято  малка сграда могат да се видят много живи екзотични пеперуди от различни краища на света.  Отглежданите в Палмовата къща цветя през лятото придават екзотичен вид на градината, заедно с останалата прекрасно оформена зеленина.
През различните години всеки владетел оставя своя отпечатък върху облика на парка, като изгражда различни павилиони, оформя различни по тип, модерни за времето си градини.
За да разгледате двореца, заедно с неговите градини, е нужно да предвидите поне един ден. Защото той наистина е една от ярките забележителности на австрийската столица и не бива да я пропускате!

Вижте снимки в нашата галерия:

 

Leave a Reply