Съвети за засаждане и отглеждане на зюмбюл

posted in: Мечтан дом | 0

Hyacinth (4)

Заради своята универсалност зюмбюлите (Hyacinthus) са едни от най- популярните и обичани цветя. Те са чудесни както в градината, така и отглеждани в стая, а от тях се правят прекрасни ароматни букети. Съвременните сортове поразяват с огромното разнообразие на багрите си.
Родината на зюмбюла е Средиземноморието. На старогръцки хиацинт означава “дъждовно цвете” и това име явно е свързано с цъфтежа му по време на пролетните дъждове.
Първо започнали да се отглеждат зюмбюли в Турция през XV век в султанските градини, а през XVI век вече били пренесени и в Западна Европа, а Холандия станала тяхна втора родина.

Hyacinth (8)

Добре е да знаем преди да засадим…

Когато избираме различните сортове, трябва добре да се оглеждат луковиците, за да не са повредени или изсъхнали.
Зюмбюлите изискват открити слънчеви места, може да се засадят и на лека полусянка около дървета и храсти. Почвата трябва да е плодородна, с богато съдържание на хумус и непременно да е отцедлива. Най-подходящото време за засаждането им е едновременно с лалетата – през октомври-ноември. Дълбочината на засаждането зависи от размерите на луковицата – обикновено 3 нейни височини. Разстоянието между отделните растения да е около 15 см. В посадъчните ямки може да се сложи малко добре прегорял тор.

Hyacinth (1)
След прецъфтяването цветоносът се отрязва високо, а листата е най-добре да се оставят да пожълтеят и отмрат по естествен начин. По този начин в луковиците се натрупват най-много хранителни вещества, нужни за следващия цъфтеж.
Не е нужно да се вадят зюмбюлите всяка година от почвата, достатъчно е да се делят и разсаждат през 3-4 години. Ако по някакви причини трябва да ги извадим, например да освободим лехата за други цветя, това става в началото на лятото. Съхраняват се на топло, проветриво място до засаждането.
Размножаването на зюмбюлите става най-лесно, като се отделят малките луковички (детки). Те се образуват около майчината луковица по 3-4 годишно. Отделянето им става по време на покоя (през лятото). Засаждат се веднага и зацъфтяват след 2-3 години.

Hyacinth (5)
В градината зюмбюлите почти не боледуват, но може да пострадат от голите охлюви, които изяждат листата им. Проблеми може да възникнат по време на съхранението. В никакъв случай не бива повредени и наранени луковици да попадат сред здравите. Щом забележим и най-малки признаци на гниене, трябва да изхвърлим луковицата.
Зюмбюлът е едно от най-предпочитаните луковични растения за форсаж (предизвикване на цъфтеж през зимата). В цветарските магазини се предлага богат избор от подготвени за това луковици. Те може да са посадени в саксия или да са поставени в стъклен съд, в който само трябва да се налее вода. Придружени са от специална инструкция за отглеждането им.

Hyacinth (9)
Можем да форсираме и зюмбюли от собствената си градина. Избират се едри, здрави, плътни луковици. Засаждат се по една или по няколко в саксии с рохкава песъчлива почва. Луковиците се заравят до 2/3 от височината им с пръст, като връхчетата им трябва да са на едно равнище с ръба на саксията. Поливат се със студена вода и се настаняват на тъмно и прохладно (6-10 градуса) място. При изсъхване на почвата се полива внимателно. Вкореняването става за 2-3 месеца, след което започва растежът. Когато младите растения достигнат 10 см височина, се пренасят на светло и топло място. Поливат се и се оросяват редовно. След 3-4 седмици зюмбюлите разцъфтяват.

Използвани са материали от gradinata.bg

Вижте снимки в галерията ни:

Leave a Reply