11 ноември – почитаме Свети великомъченик Мина

detail0

 

Свети великомъченик Мина бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. Живял по времето, когато в Рим царували езичниците и с царски укази подлагали на мъчения и избивали християните. По всички краища на империята християните били принуждавани да се отричат от Христа, да принасят жертви на идолите и да им се покланят. Заради това свети Мина напуснал своя пост във войската и започнал да се скита из планините и пустините. Разбрал, че за християнина е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Дълго време живял по пустинните Фригийски места. Очиствал душата си с пост и молитва, служейки ден и нощ на Единия Истински Бог. Така изминало доста дълго време.
На един езически празник в главния град на Котуанската област се събрали много езичници. В чест на боговете си те организирали игри и зрелища, конни надбягвания и състезания по борба, които всички жители на града можели да гледат. Като разбрал за тях, свети Мина слязъл от планината и отишъл в центъра на зрелищата, за да го видят всички. Там той извикал, че е раб на Иисуса Христа и хората се почудили на неговата смелост. Някои от тях го познали, а князът наредил да го затворят в тъмница до следващата сутрин, докато приключат зрелищата и не реши какво ще прави с него.

 

037C_mid

На следващия ден князът опитал по всякакъв начин да накара светеца да се поклони на идолите, но чрез думи и обещания за богатства и скъпоценни дарове не успял. Тогава подложили свети Мина на най-жестоки мъчения, но отново не успели да го склонят да се откаже от Христовата вяра.
Князът заповядал на войниците да го изведат извън града. Там отсекли главата му, напалили огън и хвърлили тялото му в него. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на мястото и събрали останалото от мощите на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония.

Не след дълго светите останки били пренесени в Александрия и погребани с почести. След това на същото място вярващите построили църква на името на свети великомъченик Мина, където през вековете по неговите молитви ставали много чудеса.

Празникът на свети Мина се чества на 11 ноември. На този ден имен ден празнуват: Мина, Минка, Минко, Виктор и Виктория

Leave a Reply