Хортензия – интересно и полезно

posted in: Мечтан дом | 0

Hydrangea (5)

Що за растение е хортензията?

Hydrangea hortensis (хортензия) е красив, средно голям храст с великолепни цветове. Тя е многогодишно листнодекоративно растение, което цъфти ежегодно от пролетта до есента с големи, кълбовидни съцветия, които достигат диаметър до 30 cm и са разположени по върховете на клонките. Предпочитани и обичани са благодарение на богатата и пъстра цветова гама и разкошните едри съцветия.  Цветовете са изключително трайни и са обагрени най-често в розово, като някои от сортовете са с бели, червени и сини цветове.

В миналото хортензиите са били блатни растения, откъдето са получили и своето наименование. Името им произхожда от гръцките думи hydor (вода) и aggeion (съд). Това е и най-значителната им особеност – те са изключително влаголюбиви.

 

Hydrangea (1)

Коя е нейната родина?

В Европа хортензията е пренесена  от Китай и Япония в края на миналото столетие. С течение на годините се внасят и създават още много хибридни видове.
Хортензията спада към декоративните растения. Целият род наброява около 35 вида, които са разпространени главно в Източна Азия, Северна и Южна Америка.
Хортензията се отглежда основно като градинско растение и много рядко се среща в затворени помещения. Единствената пречка за отглеждане в домашни условия е внушителният вид, който предполага осигуряване на голямо пространство. Тя е изключително лесно приспособима и е едно от лесните за отглеждане в стайни условия и оранжерии растение. В България това не е често срещана практика.

 

Hydrangea (12)

Как да промените цветовете на хортензията?

 

Най-привличащото и нетрадиционно при отглеждането на хортензии е, че те могат да променят цветовете си много лесно чрез най-разнообразни начини, които не изискват особени усилия. Така например, ако искате растението да цъфти в синьо, към водата за поливане прибавяте амоняк. Количеството за три поливания е 1 с. л., която трябва да се разпредели пропорционално.
Изкуственото изменение на цветовете на хортензиите се определя от състава на почвата, в която расте. Използват се различни видове киселини, които се добавят към почвата. В повечето случаи цветове на хортензията са бледозелени или бледорозови, а понякога и с телесен оттенък. Ако почвата е неутрална или алкална, за да се увеличи киселинността, към нея се прибавя алуминиев сулфат. Благодарение на множество опити и изследователска дейност някои от хортензиите днес цъфтят в наситено синьо. За тази цел обаче почвата трябва да бъде богата на соли и да съдържа високо количество желязо. В домашни условия най-лесният начин за получаване на наситени сини цветове е в почвата да се прибави известно количество железни съставки или да поставите в саксията няколко пирона.

 

Hydrangea (33)
Срещат се и други способи за изкуствена промяна на цветовете. Единият от тях е около корена да се посипе сернокисел алуминий, а вторият е самият храст да се полива с посиняващи вещества, които могат да се закупят от цветарските магазини. В по-неутрална почва, в която съдържанието на алуминий е по-ниско, цветовете стават розови.

 

Колко вода е нужна на хортензията?

 

Едно от основните изисквания за успешно отглеждане на хортензията е редовното и обилно поливане. Дали има нужда от вода, се познава по листата. Те са зелени, само ако влагата им е достатъчна. Едва когато остареят, започват да пожълтяват естествено. През летния сезон е добре растенията да се пръскат редовно с вода.
Хортензията предпочита черноземна почва, смесена с глинени добавки. Вирее най-добре на по-засенчено място. Много често хортензиите се засаждат под дървета. Хортензията в по-северните райони се засажда през пролетта, а в по-южните – през пролетта, и през есента.

 

Hydrangea (18)
Освен в градината, спокойно може да отглеждате своите хортензии в големи саксии, които да изнасяте навън през пролетта и в края на есента да прибирате в хладни и тъмни помещения. През септември-октомври листата  постепенно пожълтяват и опадат, с което „сигнализират“ за настъпването на периода на покой. През зимните месеци поливането се ограничава и постепенно окончателно се прекратява.

 

Кога се разсажда?

 

Разсаждането става през пролетта. Кореновата система не е дълбока, но се разклонява значително и затова трябва да се предвиди повече място. Добре е, ако може да се осигури разстояние 1 m между растенията. Във всяка дупка, приготвена за посаждането, се посипва 1/3 кофа торф. След засаждането им растенията се поливат обилно с вода – по възможност дъждовна. В края на май, началото на юни започва подхранването. Използват се различни минерални разтвори, а също и разтвор, приготвен от 20 g суперфосфат и 10 g калиева и амониева селитра, разтворени в 10 l вода. Подхранването се прави през 10–15 дни. Това е важно условие, защото подсигурява обилния цъфтеж през годината.

 

Hydrangea (24)
През есента растенията се подрязват до височина 20–30 cm. Ако не се подреже, храстът се „задушава“ и качеството на цъфтежа постепенно се понижава. В случай че тази операция се направи в началото на пролетта, хортензията образува мощни стъбла, по които през лятото или в началото на есента се образуват съцветия. Подрязването на храста обезпечава подхранването и стимулира ежегодното образуване на хубави, здрави растения с дълготраен и буен цъфтеж. Затова се препоръчва то да се направи през март-април, когато започва оформянето на пъпките и може да се види разположението на новите стъбла. Целта на подрязването на младите растения е формирането на силни и равномерно разположени стъбла.

 

Hydrangea (32)

През първата година за нормалното развитие на кореновата система подрязването не е задължително да бъде толкова „дълбоко“, както през следващите. При посаждане се отстраняват всички слаби и повредени стъбла и издънки. През втората година, през март-април, старата част на стъблата се изрязва, колкото се може „по-дълбоко“ и така – през всички следващи години. С течение на времето основните стебла се покриват с дървесна кора.

 

Къде се използват цветовете й?

 

Поради разкошните си и пъстри съцветия, хортензията често е предпочитана за празнична украса, особено при декорирането на сватбени тържества.  Идеи, както за оформянето на градината, така и при сватбените украси може да разгледате в галерията по-долу:

 

 

Leave a Reply