Уличното изкуство върху… обществени стълби

Stairs-Turned-Into-Amazing-Piece-of-Art-Seoul-South-Korea-718x1001

 

През последните години уличното изкуство придоби все по-широка популярност, особено в по-големите градове.

В действителност терминът “улично изкуство” се използва, за да разграничи съвременните произведения на изкуството на обществени места от случайните и безразборни графити – тип вандализъм. В тази област на изкуството, най-разпространените начини за представяне са: традиционните графити, скулптура, шаблонни графити, стикерно изкуство, залепяне на плакати и улично плакатно изкуство, видео прожекции и други.

Някои от градовете, които са най-популярни по света със своето улично изкуство са: Берлин, Ню Йорк, Мелбърн, Кейптаун, Сао Пауло и Лондон. В последно време и в София могат да се видят все повече оформени с графити места – като някои от главните столични мостове, оградните стени на централни булеварди, както и стените на обществени сгради. Тук става въпрос не за случайните надписи и рисунки, а за тематично осмислени и подредени  арт произведения на обществени места.

 

8554755-R3L8T8D-600-flowers-6

Днес мислим да ви покажем една много интересна част от уличното изкуство и тя е рисуването върху обществени стълби. Това е занимание, в което участват едновременно много хора – творци, чиято цел е да разнообразят и да дадат нов живот на определено място в града, съответно привличайки и по-голям брой туристи. Представяме ви някои от най-известните арт творения върху стълби по света, които впечатляват посетители от близо и далеч. Насладете им се в нашата галерия по-долу:

 

 

 

 

 

Leave a Reply