Село Боженци – приказка или реалност?

 

9271_3_or

 

„Тръгнала Божана да бяга от Търново, подгонена от турските потери – да търси спасение за себе си и своите девет сина. Дълго вървяла, дълго се скитала из пустите и тревясали поля, докато най-накрая не стигнала до едно малко поточе, заобиколено от красиви цветя и безкрайни хоризонти и не спряла да почине заедно със своите чеда. Тя била толкова пленена от красотата и спокойствието на това място, че решила да останат тук и да изградят своя нов дом…“

9271_2_or

 

Архитектурно-историческият резерват Боженци представлява малко селище с над 600-годишна история, разположено на северните склонове в централната част на Стара планина, на около 15 км източно от град Габрово. То е едно от малкото селища в България, запазили изцяло старинния си вид от епохата на Българското Възраждане и съхранили изключително ценни архитектурни и етнографски паметници, сред които са уникалните двукатни и трикатни къщи, разположени сред обилна зеленина по двата бряга на река Божанка. Според легендата, село Боженци е основано от овдовялата болярка Божана, която бягала към горите на Балкана, заедно с деветте си сина и своите братя, при превземането на Велико Търново от турците през 1393 г. Затова селото носи нейното име.

 

Bozhentsi_E333

Високите каменни огради, кованите дъбови порти, калдъръмените улички, каменните чешми и мостове и разнообразни дюкянчета, придават приказна атмосфера и усещането, че си попаднал в друга епоха. Характерните за боженските къщи чардаци, покривите от големи и тежки каменни плочи, ъгловите камини и богатите дърворезби на таваните са наситени с история и успяват да те откъснат от реалността на нашето съвремие.

Истинско майсторство на възрожденската архитектура представлява трикорабната базилика “Пророк Илия”, където можете да видите куполи, скрити под скосения таван, масивните каменни стени и типичните боженски сводове. Църквата е построена през 1835 г., като влиятелните жители на селото получават разрешение да построят към нея и камбанария – нещо строго забранено по време на турското робство.

 

043_004_Bojenci.jpg

В долната част на църковния двор е имало килийно училище. Класно училище е построено през 1872 г. и представлява масивна сграда в началото на селото, която след това е преустроена на галерия. По предназначение, на нейния първи етаж е имало салон и библиотека, а на втория – класни стаи. Можете да разгледате и къщата – музей ” Баба Райна “, къщата – музей ” Дончо Попа “, работилницата за пречистване на восък – менгема, ножарската работилница и още забележителности. По време на Възраждането селището се превръща във важен кръстопът за търговците. До единия край на Боженци има запазен римски път, а в другия край има горска пътека до Трявна. Съществува пътека и до Дряновския манастир. В края на XIX в. със своите 110 къщи и 500 жители, селото се развива като административен, стопански и културен център. Понастоящем са останали 100 къщи, които са на възраст от 100 до 250 г.

 

ivan-karadimitrov-extirior

През 1964 г. селището е обявено за архитектурно-исторически резерват и е част от културните паметници на Юнеско.

Всеки, посетил веднъж село Боженци, иска да се върне отново там, за да си припомни вкуса на Боженската баница с домашно кисело мляко, кафето, приготвено на пясък и разбира се – да почуства несломимия български дух, запазен през вековете, струящ от всяко ъгълче на това приказно място…

 

Снимки в нашата галерия:

 

Leave a Reply