Животът на Уолт Дисни

TokyoDisneyland 2

 

Уолт Дисни – човекът, който накара малки и големи да повярват в чудния свят на Дисни. Личността, вдъхновявала хората десетилетия наред да следват мечтите си, защото ако искрено вярват в тях, ще ги постигнат.

Роден е в Чикаго през1901г. Той е едно от петте деца на Елиас и Флора Кол Дисни. На четиригодишна възраст Уолт Дисни се запалва по рисуването и дори продава свои рисунки на съседите.

На 18 години той вече работи като художник за вестник Kansas City Star, но не след дълго го уволняват, защото “не е достатъчно креативен и му липсва въображение”. След края на Първата световна война, Уолт се отправя към Холивуд с молив, хартия и 40 долара в джоба си (взима назаем  и 500 долара от чичо си) и започва бизнес със своя брат, приятеля си Уб Айуъркс и други аниматори ,като правят рекламни анимационни клипове, които се излъчват преди филми.  Уолт Дисни създава за “Юнивърсъл студио” анимационния герой Освалд-щастливия заек, който се превръща в голям хит. След известно време  Уолт поисква по-висок бюджет ,но е уволнен, като правата върху героя на Освалд остават за “Юнивърсъл”. Така Дисни е принуден да тръгне по свой път и да създаде нов отличителен герой за своите  филмчета.

 

и приятели

През 1928г., пътувайки във влака, Уолт  се вдъхновява и създава първата скица на Мики Маус, който по-късно става звезда в „Параходът Уили“ — първият анимационен филм със звук.  Героят на Мики поразително прилича на Освалд-щастливия заек. Самият  Дисни озвучава с гласа си героят на Мики Маус.

От обикновен рисуван герой през 20-те години на миналия век, мишката се превръща в един от най-големите символи на Холивуд и студиото “Дисни”. Мики става първият анимационен герой със своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Междувременно студио „Дисни” продължава да работи по различни проекти. През1937 година се състои премиерата на първия пълнометражен анимационен филм в историята на киното – „Снежанка и седемте джуджета“. Доскоро наричан „лудостта на Дисни“, проектът става най-касовият филм на годината, а Уолт Дисни печели почетен Оскар, придружен от седем малки Оскарчета. След този успех студиото създава още няколко пълнометражни анимационни класики, сред които Пинокио, Фантазия, Дъмбо и Бамби.

Иначе прекарвайки свободното време със семейството си в парка, у него постепенно се заражда идеята да създаде място,  където родители и деца  могат да се позабавляват и да се повозят заедно. Приятелите му смятат тази идея за налудничава, но г-н Дисни я обмисля все по-сериозно и вярва, че може да я осъществи.

 

Disneyland_MP_121207_24

Така, през 1955 г. , след едногодишно строене, се открива първият комплекс Дисниленд в Анхайм, Калифорния, като откриването се излъчва директно по телевизията. През деня, на частното събитие  са поканени 11 000 души,  но идват около 30 000 човека. Асфалта по улиците  все още е нов и мек и на много от гостите обувките им буквално залепват, така че се налага да ги събуят.  Но, въпреки препятствията, паркът постига огромен успех и две години по-късно броят на посетителите  му  достигa един милион.

Впоследствие се откриват още три парка Дисниленд по света – в Токио, Париж и Хонг Конг. Дисниленд се нарича и вторият парк на територията на САЩ – „Вълшебното кралство” в Орландо, Флорида.

Като човек на изкуството, през живота си за своето творчество Уолт Дисни получава общо 26 награди Оскар, което е недостижим  рекорд в историята на Оскарите и до днес.Освен това печели и седем награди Еми.

Житейски му път завършва на 15.12.1966г. в Бърбанк, Калифорния.

 

58859065

Едно от неговите послания е:

Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай.“
„Всички наши мечти мога
т да се сбъднат, ако  имаме куража да ги преследваме“
„Забавно е да се опиташ да направиш невъзможното.“
„Ако си го представиш, значи можеш да го направиш!“
„Ако виждаш нещо в мечтите си, значи можеш да го постигнеш. Винаги помни, че всичко започна с една мечта и един мишок.“

 

Вижте снимки в галерията:

 

Leave a Reply