Каварна

Kavarna (2)

Кратка история

Град Каварна е основан през V век пр.Хр. от гръцки колонисти, разположили на платото на нос Чиракман колонията Бизоне. През III – II век пр. Хр. временно се заселват скитите. Тогава градът има важна посредническа роля в търговията между местните селища и търговци от о-в Родос, Хераклея, Синоп, Египет и други. Северното добруджанско българско крайбрежие е притегателен център за търговци от Черноморието и Средиземноморието, поради това, че местните хора произвеждали и търгували с висококачествено пшенично зърно. През втората половина на I век пр.н.е. земетресение поглъща античния град в морето. Челната част на нос Чиракман се откъсва и потъва.

Kavarna (17)

През римския период градът е възстановен под същото име и бързо процъфтява, селището се възражда, а пристанището се оживява. Градът съществува в този си вид до VII век, когато бива разрушен от славяни и прабългари, които създават селището Карвуна.

През Средновековието селището се развива значително, като достига своя най-голям разцвет при добруджанските деспоти Балик и Добротица. С днешното си име то се споменава за първи път в началото на XV век. През времето на турските нашествия градът е бил почти разрушен, но през втората половина на XVII век отново е застроен и възстановен.

През Античноста и Средновековието Каварна е голям икономически и културен център, за което свидетелстват ценни и разнообразни културни останки – крепостни стени, раннохристиянска базилика, средновековни църкви и обществени сгради.

Kavarna (20)

Тук са открити и множество пищно украсени предмети – монети от различни исторически епохи, златни накити, които са уникални образци с висока художествена стойност, златно тракийско съкровище и др. През XV – XIX в. средновековният град става известен под името Каварна, като християнско селище и пристанище за зърнени храни.

По повод 130 години от Освобождението на България от османска власт на 14 декември 2007 г. признателните каварненци откриват паметник на Еранос Ераносян, известил Европа за изстъпленията на башибозуците по време на Каварненското въстание от 1877 година.

След Освобождението градът е включен в пределите на Княжество България.

От началото на XX век Каварна бележи бърз възход като стопански и културен център на региона, прекъснат през 1913 г. когато градът пада под румънска окупация. Българското население се противопоставя на румънските власти, чрез активна културно-обществена дейност на църквата, читалищата и културно-просветните дружества. През 1940 г. градът е върнат в пределите на Царство България.

Kavarna (23)

 Забележителности край Каварна

От северната страна на нос Калиакра се намира малкият залив с пристанище, наречен Болата. Той представлява част от каварненското крайбрежие, съхранена в своя автентичен вид и допълваща природното богатство на това красиво място.

През 2013 г. заливът Болата става пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи в света“. Той е не само плаж, но и единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ, обхващащ околните скали и малката река.

Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери. Оттук минава Виа Понтика – един от основните пътища за миграция на прелетните птици. В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр., както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Яйлата

Kavarna (22)

На 18 км североизточно от Каварна се намира Археологически резерват “Яйлата” – приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето с 50-60 метрови скални масива.

Тук се намира пещерен „град” от 101 „жилища”, заселени още през V хилядолетие пр.Хр. Три некропола (фамилни гробници) от III – V век са издълбани в скалите.  Частично са запазени четири кули и една кула-порта. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. „Яйлата” съхранява не само интересни и важни културно-исторически паметници, но е неповторим и със своите природни дадености.

 

Kavarna (24)

Разнообразен е растителният и животински свят. Тук гнездят и преминават за зимуване към бреговете на Африка над 178 вида птици. Регистрирани са повече от 270 вида фауна. Виа Понтика e вторият по “натовареност” миграционен път в Европа. След Гибралтар (Испания), през този миграционен коридор минават най-много от птиците в Европа и Азия.

Туризъм

Kavarna (5)

Освен с прекрасните си природни дадености, древна история и множество забележителности, в последните няколко години районът на Каварна привлича голям брой туристи с едни от най-модерните и красиви голф игрища в света, разположени непосредствено до морския бряг.

 Разгледайте снимки в галерията ни:

Invalid Displayed Gallery

Leave a Reply