Интересно за живота на коалата

Koala (7).jpg

Коалата живее във вътрешните и крайбрежните евкалиптови гори на югоизточна АвстралияПродължителността на живота й е от 15 до 20 години. На височина достига от 60 до 85 см и има тегло между 5 и 15 кг.

Коалата се храни единствено с листата на евкалиптовото дърво и голяма част от живота си прекарва в неговата корона. Захваща се за клоните със задните си крака, с помощта на здравите си нокти. Слиза на земята най-често, за да се премести на друго дърво като се придвижва тромаво и бавно. Тя прекарва 80% от денонощието или около 19 часа в сън на някой дебел клон в короната на евкалипта. След като се събуди през нощта или в ранните сутрешни часове започва да се храни и така прекарва три от общо петте часа, в които не спи. Изяжда от 500 до 1000 гр евкалиптови листа, като ги дъвче продължително преди да ги погълне. Коалата не пие вода, а си набавя от листата, заедно със всички необходими хранителни вещества.

Animals

 

Размножителният период на коалата е от декември до март. Бременността й продължава 35 дни, тя е двуутробно животно. Малкото се ражда с размер от 20 мм. Първите шест месеца от живота си то прекарва в торбата на майката, където е в безопасност и се храни с мляко. През този период се развиват неговите очи, уши и му пораства козина. На шестмесечна възраст започва да излиза от торбата, за да изучава външния свят и да опитва от евкалиптовите листа. Напуска торбата, когато стане на една година, но остава на територията на майката. На 2-3 годишна възраст малката коала се установява на собствена територия.

На местния език думата “коала” оз­начава “който не пие”. Коалата е известна със своя любвеобилен характер.

Вижте снимки:

 

Leave a Reply