Как да направим гривна кумихимо

IMG_5535

 

Много ни е приятно днес да публикуваме и втората тема от нашата рубрика “Направи си сам”. Както ви обещахме с Донка – ще ви покажем как да изплетете гривна кумихимо. Заниманието е увлекателно и интересно, и ако следвате стъпките правилно – времето за вас ще отмине неусетно.

Това е японска текстилна техника за плетене на шнурове (kumi – плета, вплитам, преплитам; и himo – връв, въженце, канап, шнур). През средните векове – 1185-1614 г., с увеличаването на воините самураи се увеличила и нуждата от кумихимо. Шнуровете били използвани за всяка униформа, за обвиване на дръжките на мечовете, за закрепване на хамута, като аксесоари в чаени церемонии, за връзване на оби и др. Тези плетени шнурове са били в много различни форми, имали са различни структури, дизайни и дебелини. По-късно сплитките се разпространили като елемент за декорация на облеклото, въжета за прикрепяне на самурайските оръжия и за препасване на ножове. Когато в края на деветнадесети век самурайските школи били закрити, фокусът на Кумихимо се изместил към модата. Кумихимо се използва като obi-jime – шнур, който „закрепва“ платнения пояс на кимоното. Тази мода създала алтернатива за ширитите, използвани при мечовете и каските, и е основна цел на Кумихимо.
Днес тази техника се използва основно за пъстроцветна декорация.
За направата на цилиндрични плитки се работи върху кръгъл кумихимо диск, а за плоски – върху квадратен.

Но да пристъпим направо към действие.

IMG_5298

Необходими материали:

1. Плътен картон

2. Един компактдиск

3. Ножица

4. Химикал

5. Два цвята конци (може канап или прежда)

6. Творческо вдъхновение

 

Как се прави?

1. С диска очертаваме кръг – правим външен и вътрешен кръг по средата.

2. Разделяме диска първо на 4 равни части, а след това на 32 равни части.

IMG_5312IMG_5338

 

3. Изрязваме кръга от картона, както и вътрешния кръг, който направихме в средата, и срязваме 32-те равни части до края на всяка къса чертичка (както е показано на снимката).

4. Приготвяме схемата, по която ще плетем, за да се получи предварително избраната от нас фигура. Най-долу в нашата статия ще видите един лист с различни схеми. Тази, която правим днес е втората поред от ляво надясно. Но и на белия лист на долната снимка също сме нарисували нашата фигура – това е разпределението на конците върху диска – 3 от единия и 5 от другия цвят. Не се плашете, сега ще ви покажем как се подреждат. Много е лесно.

IMG_5358

IMG_5348

 

5. За нормален размер гривна се отрязват между 80 и 100 см от материала, с който ще се плете.

6. Завързват се краищата на осемте конеца на възел и се промушват през отвора по средата. Промушваме една фиба през възела, за да даде малко тежест на гривната и да виси от долната страна на диска.

IMG_5359    IMG_5381

7. Разпределяме материала (конците) според схемата.

IMG_5389

IMG_5394

 

8. Започваме плетенето.

9. Хващаме конеца долу вляво и го преместваме в първия срещуположен свободен прорез отляво на горните конци.

10. Десният горен конец се премества в първия срещуположен свободен прорез отдясно. Завърта се целия диск по часовниковата стрелка на 90° и работни стават следващите две двойки конци.

IMG_5405

IMG_5511

 

11. Повтаряме стъпки 9 и 10, докато получим желаната дължина на гривната. Не се притеснявайте, ако забравите до коя двойка конци сте стигнали с плетенето. Взимате някоя от двойките конци, които образуват буквата “V”, а не тези, които са успоредни.

12. Разкачаме свободните краища от диска и завързваме възел на втория край.

IMG_5515

IMG_5518

 

13. С къс конец завързваме двата края на гривната и нашата гривна кумихимо е готова!

Имате прекрасен аксесоар, изработен бързо и приятно!

 

IMG_5528

 

IMG_5535

 

Ето още няколко идеи:

Shema

Leave a Reply