Българската гвардейска униформа

Gvardeiska uniforma (7)

Гвардейската униформа в повечето страни по света е символ не само на самата армия, но и най-колоритната емблема на държавността. Затова гвардейците от Бъкингамския дворец не могат да бъдат сбъркани с гвардейците от Елисейския дворец. Както и гвардейците от София – с тези от Букурещ.
Непроменена от 1883 г., съществувала в различни епохи, при различни обществени системи, гвардейската униформа днес е доказателство за приемствеността между поколенията.
Тя е вплела в себе си националната символика. В нея са съчетани най-добрите елементи от хусарската униформа и от историческата традиция на българската държава.

Gvardeiska uniforma (1)

Заслуга за създаването на гвардейската униформа имат първият български княз Александър І и командирът на Княжеския Конвой – Александър Мосолов. Създавайки първите рисунки на гвардейската униформа, те имат за модел предпочитаната тогава униформа на най-авторитетната през ХІХ в. войска – конницата. Идеята им се оказва изключително сполучлива. От 1883 г. до днес, гвардейската униформа с малки изключения е запазена в първоначалния си вид.

 

Gvardeiska uniforma (15)
Гвардейската униформа, в зависимост от сезоните, се определя като зимна и лятна. Състои се от гвардейски калпак, мундир, тъмносин брич със сребърни кантове и черни ботуши със шпори.
Зимният вариант на униформата е мундир от малиновочервено сукно, украсен с бели, сърмени орнаменти и сив гвардейски калпак, а летният – бяла куртка с червени орнаменти и бял гвардейски калпак.
Мундирите и в двата варианта на офицерската униформа са богато украсени. Сребърните копчета, изработени във форма на овал, наподобяват хляба и така подчертават връзката със земята-хранилница.

 

Gvardeiska uniforma (12)
Безспорно най-атрактивен в униформата е гвардейският калпак, украсен с “Александровската” звезда и неизменното орлово перо – символ на гордия български дух. През 1881 г. княз Александър І Батенберг учредяна орден „Св. Александър”. От 1883 г. звездата на ордена „Св. Александър” се поставя върху гвардейския калпак. Първоначално гвардейците от конвоя на княза, а след 1899 г. – и генералите от Българската армия носят звездата на калпаците. От 2002 г. практиката да се носи „Александровска” звезда върху гвардейските калпаци е възстановена с малки промени в символиката. Звездата има същата форма като в първоначалния й вид – осемлъчна, сребърна, но с изображение на български лъв върху националния трицвет в медальона. В пръстена е изписано „Национална гвардейска част” .

 

Gvardeiska uniforma (21)
Освен като звезда на калпака, отличителният знак е разработен и като нагръден знак за личния състав на Националната гвардейска част.
И още нещо, което прави неповторима гвардейската униформа, са задължителните за офицера аксесоари – гвардейската сабя и лядунка /парадна офицерска паласка за барут/.
Красотата на гвардейската униформа впечатлява не само у нас, но и в чужбина. Изкусността на българските майстори, личаща при изработката на отделните детайли, е оценена по достойнство на Световното изложение в Лондон през 1907 г., където българската гвардейска униформа е обявена за най-красива военна униформа.

Източник: www.guards-bg.com

 

Вижте повече снимки в галерията :

Leave a Reply