Ермитажът

Hau._Interiors_of_the_New_Hermitage._The_Room_of_Dutch_and_Flemish_Art

 

Санкт Петербург е основан през 1703 г. от руският цар Петър Велики. Той е искал да издигне голям град, който да е изцяло отдаден на изкуството и културата и да бъде като „прозорец към запад” за Руската империя.

Петър Велики събира елита на архитектите, както и най-добрите художници и скулптори, за да изготвят плановете на града-шедьовър.

И така, стъпка по стъпка, Санкт Петербург се превръща в един от най-красивите градове в Европа и в света, като забележителностите му са неизброими.

Един от символите на града несъмнено е Ермитажа. Това е най-големият в Русия и един от десетте най-богати музеи в света.

 

Hermitage-Museum-06

Началото му е поставено от Екатерина Велика през 1764г, когато тя се сдобива със сбирка от 225 картини на фламандски и холандски майстори, които украсяват малкия Ермитаж – мястото, където прекарва време със своите близки. Думата „Hermitage” от френски означава място за уединение.

С течение на времето императрицата увеличава броя на колекциите в Ермитажа  дотолкова, че той се превръща в една от най-големите художествени галерии в света. В днешно време неговите ценни експонати се побират в цели пет красиви сгради.

Там можете да видите произведения на Микеланджело, Леонардо, Рембранд, Пикасо, Лорейн, Вато, Моне, Сезан, Батиста, Тиеполо, Гоген, Ван Гог, Рубенс и много други.

Музеят се състои от следните сгради: Зимен дворец, Малък Ермитаж, Стар Ермитаж, Нов Ермитаж и Ермитажен театър. В комплекса се включват и Меншиковския дворец, Източното крило и имперската фабрика за порцелан.

 

hermitage-3

В Ермитажа се съхраняват над 3 милиона произведения на изкуството от цял свят, а той е включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Колекциите му са изключително богати и освен хиляди ценни картини и книги, включват още древни гръцки керамични съдове, китайски порцелан, персийски и европейски гоблени, дрехи, мебели, монети и медали. Колекцията от оръжия и брони включва предмети от Русия, Западна Европа и Ориента.

Едно от местата в Ермитажа, които не бива да пропускате е “Съкровищницата – галерия” от времето на императрица Екатерина Велика. Там има две колекции.

Златната колекция съдържа 1500 творби от злато, събирани от Евразия, Черно море и Ориента между 7-и век пр.Хр. и 19-ти век сл.Хр. А диамантената колекция  се състои от изключително красиви бижута, ножове и ками от Изтока, украсени с диаманти.

В Зимния дворец   могат да се видят личните покои на кралското семейство, тронната зала на Петър Велики и императорската каляска, изработена от злато.

 

Hermitage_Carriage_Yard

Изчислено е, че ако на всеки експонат в музея отделите по минута, то разходката ви ще продължи 8 години. За един ден обаче можете да се насладите на трите етажа на Зимния дворец и да видите поне най-ценните от 3-те милиона произведения – от праисторията до наши дни.

На първия етаж са древните експонати – археологически находки и Класическа античност. На втория – изкуството на Ренесанса, барока и класицизма с картини на Рафаело, Ел Греко, Рубенс, а третият етаж е посветен на шедьоври от XIX и ХХ век – Реноар, Моне, Матис и Ван Гог…

Увлечението на императрица Екатерина Велика по античността намерило израз във внушителна скулптурна колекция, антични статуи и бюстове и няколко ренесансови шедьовъра, сред които и „Клекнало момче“ на Микеланджело.

Освен от живопис и скулптура тя се е интересувала от литература и философия (успява да купи библиотеките на Волтер и Дидро). През 1790 г. императрицата пише до немския писател и дипломат Фридрих Мелхиор Грим: „Без да смятаме картините, моят музей се състои от 38 хил. книги, 10 хил. скъпоценни камъка, 10 хил. рисунки и две пълни зали с експонати от естествените науки“. Каталогът от 1783 г. описва 2658 платна – най-голямата галерия в Европа по онова време, а в описа на имуществото след смъртта й има 3996 картини.

 

02

Попълването на колекцията на музея продължава и през XIX век по времето на императорите Александър I и Николай I. Тогава в Ермитажа пристигат „Лютиерът“ на Караваджо и „Мадоната с младенеца“ на Джорджоне. В знак на благодарност за подкрепата на Александър I след падането на Наполеон, Жозефин дьо Боарне подарява на руския император прочутата камея „Гонзага“, изработена от изкусен майстор в Александрия през ІV в. пр.н.е.

Ермитажът се открива за публиката през 1852 г. в специално построена нова сграда. По това време вече той притежава една от най-богатите в света колекции от Древния изток, Античността и Средновековието, Ренесанса, азиатско и руско изкуство. Към 1880 г. през музея минават 50 000 зрители годишно.

След революцията от 1917 г. във фонда на музея попадат множество частни колекции с творби на Ботичели, Рембранд и Делакроа.

Hau._Interiors_of_the_New_Hermitage._Room_of_Russian_Painting

 

По време на Втората световна война над 2 млн. експоната от Ермитажа са евакуирани в Урал и за щастие нито един не се „изгубва“.След 1945-а във фонда на музея попада и т.нар. трофейно изкуство. От Германия пристига Пергамският олтар както и ценности от Египетския музей.

В днешно време богатствата на музея са неизброими. Огромна част от световното културно наследство се помещава между стените на петте прекрасни сгради. Санкт Петербург е уникален по рода си град и със своите неизброими забележителности привлича милиони туристи от цял свят, като ги покорява със своята култура и красота.

Вижте снимки в нашата галерия:

 

 

 

Leave a Reply