Миланската скала

Aida di Giuseppe Verdi 2006-2007direttore: Riccardo Chaillyregia, scene: Franco Zeffirellicostumi: Maurizio Millenotticoreografia: Vladimir Vassiliev

 

Европа, със своите вековни културни традиции, привлича огромен брой туристи, които желаят да се докоснат до вълшебния свят на изкуството. Класическа музика,  завещана ни от световните композитори, посетителите могат да послушат в някои от най-красивите зали и най-стари оперни театри в света.

Представяме ви Миланската скала..

Несъмнено тя е един от символите на Милано, на чиято сцена през годините се изявяват най-големите имена на световното музикално изкуство.

Официалното име на театъра е Театро алла Скала (Teatro alla scala).

Интериорът на залата е повече от впечатляващ. Столовете, тапицирани с червено кадифе, са прекрасно съчетани с огромните старинни полилеи и плюша, който украсява цялата зала.

 

TEATRO

 

Ла Скала е построен за изключително краткото време от 1776 до1778 г. от неокласическия архитект Джузепе Пиермарини, по нареждане на императрица Мария Тeрезия Австрийска. Тъй като през 1776 г. предишният театър (Реджо Театро Дукале) е опожарен, новият театър се строи на мястото на църквата Санта Мария де ла Скала, откъдето идва и името Teatro alla scala.

Първото представление, изнесено в Ла Скала, е на 3 август 1778 г. с постановка на операта от Антонио Салиери  „Признателна Европа”. Театърът разполага с 2200 места, а броят на ложите е 155 (включително и царската).

По време на Втората световна война театърът е разрушен от бомбардировките, но е възстановен в първоначалния си вид през 1946 г. След това сградата неколкократно е реставрирана, като последният ремонт приключва през 2004 г. и струва около 70 милиона евро.

La_Scala59

 

Едно от местата, които задължително трябва да видите при посещение на Миланската скала, е трапезарията „Санта Мария де ла Грация”, тъй като там е изложена прочутата „Тайна вечеря” на Леонардо да Винчи.

Няма как да пропуснем имената на българските певци Юлиян Константинов, Дарина Такова, Орлин Анастасов, Марияна Пенчева , Веселина Кацарова и Анна Томова-Синтова, както и на кларинетиста Петко Радев, които са средимената, изявявали се на сцената на този престижен оперен театър.

На тази сцена, многократно, чрез своите феноменални превъплъщения  е запленявал публиката  и  „най-добрият бас в света за  20-ти век” – великият  Борис Христов. Имената на Гена Димитрова и Райна Кабаиванска също красят историята на световния оперен театър.

Снимки от Ла скала вижте в нашата галерия:

 

 

 

 

Leave a Reply