Материи за шал

Scarves1

 Изработката на шал определя неговата текстура, външен вид и подходящ сезон, през който да се носи, така че е добре да обръщаме внимание на тъканите, когато си купуваме шал.

Прегледайте описанията в материала по-долу и може да определите най-добрия тип шал, който ще подхожда на вас и вашия начин на живот. Надяваме се тази информация да бъде полезна за вас при избора на шал. Ето и различните материи шалове:

 

Акрил

Акрилът е синтетично влакно, което се използва като заместител на вълната. Тази материя осигурява по-малко топлина от вълната, но поради достъпната си цена е предпочитана. Приятна е за носене, мека и лекичка. 

 

Acrylic scarf

 

Алпака

Материята алпака се получава от вълната на домашното чифтокопитно животно алпака, което се отглежда най-вече във високите части на Андите (Южна Америка). То е подобно на  ламата. Вълната от алпака е изключително гладка и блестяща. Това е естествено влакно, много подобно на овча вълна, но в пъти по-топла, пухкава и мекичка. Шаловете от алпака са много подходящи за зимния сезон.

Alpaca scarf
 
Кашмир

Дрехите от кашмир са изработени от руното на кашмирска коза. Вълната й е изключително мека и лека и топли много през зимата. Кашмирът е луксозна, много фина и приятна за носене материя. Перфектен избор за зимата. Кашмирът е известен като „кралска нишка“, защото топли близо 8 пъти повече от вълната на овца, с дълъг живот е, запазва формата и цветовете си през годините.

Cashmere scarf
 
Шифон

Шаловете от шифон се изработват от тъкани, които са комбинация от синтетични влакна, коприна и памук. Те са фини и прозрачни и обикновено много се носят през по-топлите месеци от годината. Подходящи са също и като допълнение към вечерни тоалети.

Chiffon scarf
 
Памук

Влакната от памука служат за направата на платове и прежда, които се използват в текстилната промишленост. Памучните шалове са също сред предпочитаните през топлите месеци. Меки са и са приятни за носене.

Cotton scarf

 

Жарсе

Жарсе е плетен и разтеглив материал, който е много лек и дишащ. Може да бъде направен от памук, синтетични влакна или вълна. Дебелите и плътни шалове от жарсе могат да бъдат използвани за по-студени дни, а тънките за по-топли.
Jersey scarf 

 

Лен

Ленът е много популярен, защото е една от най-дишащите видове тъкани. Тази материя дава прохлада на тялото, което го прави предпочитан за топлите дни. Лен се добива от влакната на лененото растение. Ленените шалове се мачкат малко повече в сравнение с памучните.

Linen scarf

 Сатен

Някои сатенени шалове са тънки, а други – дебели. Тъканта е лъскава от едната страна и матирана от другата. Шаловете от сатен могат да се използват и през лятото и през зимата, в зависимост от дебелината на шала. Сатенът е бляскава, мека тъкан, най-често изработена от коприна или полиестер.

Satin scarf
 
Коприна

Коприна е естествено протеиново влакно, което се добива от пашкула на копринени буби. Благодарение на него коприната е лъскава и мека. Но също така може да бъде и в матиран вариант. Тя е дишаща тъкан, както и памукът, и е идеална за лятото.

Silk scarf

 Вискоза

Вискозата се получава от смесването на различни по вид дървесни стърготини. Тази смес се вари дълго време, след това се суши и така се получава материята вискоза. Често е наричана “изкуствена коприна”, защото блести и има гладка повърхност. На пазара се предлагат широк спектър от качествени шалове от вискоза, достъпни като цени и са много меки и приятни за носене. Свойствата на тази материя се доближават до тези на памука. Страхотна е за всички сезони, тъй като е дишаща, предпазва от студа, а не задържа топлина през лятото.

Viscose scarf

Вълна

Тя се добива от руното най-вече на овцете. Вълнени влакна се добиват още от кози, лама, зайци и др. Различните по форма и цветове вълнени шалове са много предпочитани през есенно-зимния сезон, тъй като топлят много. 

Wool scarf

Leave a Reply