Корк – що е то и за какво се използва?

posted in: Мечтан дом | 0

Корк (6)

 

Ако сте любители на хубавото вино или по някаква друга причина разполагате с коркови тапи, нашият екип ви предлага няколко свежи идеи за това как да ги оползотворите. Надяваме се предложенията ни да ви вдъхновят. Но първо малко полезна информация за самия материал корк.

Коркът представлява външната кора на Корковия дъб – дърво, растящо в западната зона на Средиземно море. Той достига зрялост след 25 години. Процесът на снемане на кората става на всеки 9 години след достигане на зрелостта. Отнетата кора се възстановява напълно, затова самото дърво не се унищожава. Преимуществата на корка са резултат от неговата структура и химичен състав. Той е лек и плува във водата, свива  се и е еластичен. Има ниска топлопроводимост, перфектен изолатор (топло-, звуко- и вибрационно).

 

Корк (4)

Също така е водоустойчив и пожароустойчив (трудно запалим е). Не е токсичен и не поема и не задържа прах (не предизвиква аллергии). Коркът е прекрасен и уникален природен продукт, лесен за съчетание с различни видове дизайнерски решения и мебелни стилове. Характерното за него е, че не образува плесен, като по този начин не създава алергични проблеми. Подовите настилки, изработени от корк, са еластични и ходенето по тях е приятно, комфортно и здравословно, защото предпазват от натоварване на гръбначния стълб. Не създава статично електричество и поглъща удара от падащи предмети и често запазва тяхната цялост. Не се хлъзга и е безопасен, поради това е предпочитана настилка за детски игри.

 

Вижте различни приложения на корковите тапи в снимките от нашата галерия:

 

Leave a Reply