Димитровден – кой е Свети великомъченик Димитрий?

519x731

 

Днес е Димитровден!

Свети Димитрий е роден през трети век в Солун. Неговият баща бил градоначалник на Солун. Той бил православен християнин, но го пазел в тайна, заради тогавашното гонение срещу християните. Една от стаите на своя дом бащата превърнал в стая за молитви. В нея поставил две икони – на Спасителя и на света Богородица – там се молел заедно със съпругата си. Дълго време те нямали деца и много се молели Бог да ги дари с наследник. Молитвите им били чути и не след дълго им се родил син, когото кръстили Димитрий.

Целият град се радвал искрено за своя градоначалник. Щастливите родители изразили благодарността си към Бога и съгражданите си с големи дарове към бедните.

Когато детето пораснало, родителите му обяснили за Господ и Православната вяра и дошъл свещеник в къщата им, за да го кръсти. След като починали родителите му, Димитрий наследил голямо богатство.

Максимиан Херкулий, съимператор на Диоклетиан, узнал за смъртта на солунския градоначалник и извикал при себе си Димитрий. Когато видял, че е високо образован, той го направил градоначалник на Солун, на мястото на неговия баща. Но му заповядал да избие всички християни в града.

 

IMGP0469

В същото време в Солун приели Димитрий с голяма радост и почит. Той не само не започнал да гони и убива християните, но започнал да проповядва Православната вяра и хората го заобичали още повече.

През есента на 306 г., новият източен император Галерий – гонител на църквата, се връщал с войската си от голям поход. Трябвало да мине през Солун. Когато разбрал за скорошното му пристигане, Димитрий дал половината от богатството си на своя слуга Луп, а другата половина раздал на бедните и се усамотил в пост и молитва.

Галерий пристигнал в Солун и започнал да разпитва за Димитрий. Повикал го при себе си, но Димитрий  му казал, че е християнин и че не се кланя на езичеството и неговите богове. Тогава го затворили в тъмницата. Там той имал видение – видял ангел, който му показал мъченически венец и му казал:

– Мир на тебе, страдалецо Христов! Бъди мъжествен!

Димитрий отговорил:

– Радвам се в Господа и се веселя в Бога, моя Спасител!

В същото време, докато Димитрий бил в затвора, на градския стадион провеждали игри за развлечение на императора, които представлявали боеве, завършващи с убийство.

Императорът имал свой любим борец на име Лий, който убивал своите противници, хвърляйки ги извън арената върху остри копия. Обикновено така му заповядвали да убива и християните.

По същото време в Солун живеел млад християнин, който се казвал Нестор. Той решил да отиде на борба срещу императорския любимец на арената. Първо посетил  свети Димитрий в затвора и му споделил намерението си. Поискал да го благослови и да се помоли за него.

Свети великомъченик Димитрий го прекръстил и му казал:

– Ти ще победиш, но ще бъдеш мъчен!

Нестор отишъл на стадиона и излязъл срещу любимеца на императора Лий, като призовал името на Димитрий и се помолил да го помилва. Нестор победил. Императорът толкова се ядосал, че заповядал веднага да убият младежа.

 

20121017_0068

След като разбрал, че Свети Димитрий е благословил Нестор, императорът заповядал да убият и него.

Така рано сутринта на 26 октомври през 306 г., войниците влезли в тъмницата и убили Димитрий, докато той се молел.

Вечерта дошли християни, за да вземат тялото му, и тайно го погребали.

След като видял мъченическата смърт на своя господар, неговият слуга Луп прибрал дрехата и пръстена му, обагрени с кръвта му, и ги занесъл на вярващите. С тях извършил много чудеса. Давал ги на страдащи от различни болести и недъзи и те оздравявали. Като узнал за това, императорът заповядал да убият и Луп.

След години гонението срещу християните престанало. Вярващите построили върху гроба на Свети великомъченик  Димитрий малък храм, където през вековете ставали много чудеса.

Илирийският велможа Леонтий оздравял на гроба на светеца. В знак на благодарност към него, той построил на мястото голям храм. Съборили малкия храм и намерили мощите на Свети Димитрий. Положили ги в сребърен ковчег и ги поставили в новата църква. От мощите му текло миро. Затова Църквата е нарекла светеца – мъченик Свети Димитрий Мироточиви.

Свети великомъченик Димитрий е закрилник на град Солун.

Днес църквата „Свети Димитрий Мироточиви“ е най-голямата православна църква в Солун. В нея се намират мощите на светеца и вярващите хора отиват там, за да се помолят и да се поклонят. От 1988 г. църквата е част от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, заедно с раннохристиянските и византийските паметници на Солун. През вековете тя се превръща в символ на града.

Leave a Reply